GRÖNKÅLSSOPPA MED ÖRTKRYDDAT KYCKLINGSLÅR OCH ÄDELOSTBRÖD
6 PERS.
Recept: Stefan Holmström
INGREDIENSER
500 gr. färsk grönkål
1 l. potatisvatten (avkok)
1 st. chalottenlök
2 st medelstora potatisar
2 msk. bikarbonat
300 gr sk.”lårfilé”
Färska örter
Salt & Nymald vitpeppar
Ädelostbröd
Smördegsplattor
Ägg
Kvibille ädelost
TIPS
Det går utmärkt att byta grönkålen mot t.ex. nässlor, spenat, ruccola, m.m.
GÖR SÅ HÄR
Grönkålssoppa
Skölj grönkålen väl.
Hacka löken och potatisen fint och koka den med potatisavkoket ca. 10 min. Tag i
bikarbonaten och kålen koka upp och mixa till en slät soppa, sila genom en fin sil.
Salta och peppra
Örtkryddat kycklinglår
Skär lårköttet i fina små tärningar, hacka örterna fint som snus och blanda med lårköttet, salta och peppra. Packa köttet hårt med hjälp av plastfilm (som en smällkaramell).
Man kan också göra små bollar genom att lägga en matskedsstor hög av lårkött på ett A4-stort plastfilmsark och dra in de 4 hörnen och snurra ihop så att det bildas en hård boll.
Sätt i ugnen på 100° och grädda i ca. 30 min.
Servera som ett garnityr i soppan.
Ädelostbröd.
Kavla ut smördeg till 2 mm. tjocklek, pensla med äggula, riv över Kvibille ädelost, rulla ihop degen som en liten rulltårta, skiva i 1 cm. tjocka skivor, lägg på ett bakplåtspapper, pensla med det uppvispade ägget och grädda till gyllenbrun färg i 225°.
Servera som ett tillbehör.
Avnjut soppan tillsammans med en öl i lättare stil, exempelvis Bryggmästarn´s Pilsner.