Öl för varje tillfälle

Standardsortiment – ÖL

Hallands Golden Lager

Ölstil: Internationell Lager
ABV: 4,5%

Ett öl som tagit sitt namn från alla gyllene kornfält som under sommaren breder ut sig över det Halländska kustlandskapet och böljar i sommarbrisen.

Lageröl i internationell stil är den vanligaste ölstilen i världen och förlagan till dessa heter Dortmunder vilket har, som namnet visar, sitt ursprung i Dortmund i västra Tyskland. Internationell lageröl är lätta och milda i smaken. Beskan är låg, lägre än den traditionella Dortmundern, som hade en tydlig maltighet och beska. Som alla lagerölstilar är öl i internationell lagerstil underjäst – alternativt kalljäst som det även kallas – något som ger ett rent och klart öl. Internationell lager sägs vara den svåraste stilen att brygga, då det inte går att dölja eventuella ”fel” i ölet på grund av dess relativt milda karaktär.

Hallands Golden Lager har en maltig smak med inslag av ljust bröd, honung och citrus. Ölet serveras med fördel till lättare rätter med ljust kött eller vit fisk som huvudråvara; eller som sällskapsdryck när lusten faller på.

Malt: Pilsner & Munchener
Humle: Hallertau Mittelfruh

Bryggmästarn´s Pilsner

Ölstil: Tysk Pilsner 
ABV: 4,7%

Bryggmästarn´s Pilsner är en ljus ekologisk Pilsner i tysk stil som får sin karaktär från Nelson Sauvin, vilken ger inslag av krusbär i denna klassiska ölstil. Både malt och humle i denna öl är ekologiskt certifierade.

Ölet kan med fördel avnjutas tillsammans med traditionellt tysk mat såsom rinderrouladen, saurbraten eller schweinshaxe. Givetvis passar den även utmärkt till den klassiska svenska husmanskosten såsom rotmos med fläsklägg, raggmunk och fläsk eller kålpudding. Till en stekt torsk med potatisstomp och riven pepparrot kommer den verkligen till sin rätt.
Pilsnern är även självklar till det svenska midsommarbordet, där den avnjuts tillsammans med matjessillen och den dillkokta nypotatisen.

Detta är verkligen ett riktigt allround-öl vilket passar till likaväl fågel eller fisk som mittemellan.

Malt: Ekologisk Pilsnermalt & Karamellmalt
Humle: Ekologisk Nelson Savin och Mandarina Bavaria

Tjuvahålan Modern Lager

Ölstil: Modern Lager
ABV: 5,2%

Redan på 1400-talet började man med spritsmuggling med bas i den lilla piratviken Tjuvahålan ute i Tylösand. Ja, det var var verkligen en piratvik och förutom piraterna var det nog bara smugglarna som vågade sig in dit. Till slut tröttnade Tullverket på all ljusskygg verksamhet och etablerade en kustpostering på 1870-talet för att stävja den oönskade verksamheten. Vi på Halmstad Brygghus tröttnar dock aldrig på Tjuvahålan och har därför valt att döpa vår moderna lager efter denna mytomspunna och legendariska plats.

Tjuvahålan Modern Lager är en bärnstensfärgad lageröl smaksatt med tysk, engelsk och amerikansk humle. Detta ger en komplex lageröl med balanserad beska och en lätt av citrus- och tallbarrskaraktär. Ett öl som kan drickas både som törstsläckare efter stranden och som fullvärdig måltidsdryck. Serveras med fördel till diverse grillrätter bestående av kyckling, lax eller skaldjur. Självklart passar denna moderna lager även utmärkt till en moderna klassiker så som hamburgare med rikliga mängder smält ost.

Malt: Pilsnermalt, Munchnermalt, Karamellmalt & Svartmalt
Humle: Magnum, Cascade, Fuggles & Hallertauer Mittelfrüh

Vallgatan Pale Ale

Ölstil: American Pale Ale
ABV: 5,5%

Vallgatan är nog det öl vi på Halmstad Brygghus känner oss allra mest stolta över. Därför är det inte så konstigt att vi gett den namnet efter platsen där allt började; Vallgatan i centrala Halmstad.

American Pale Ale (ibland förkortat APA) är ett överjäst öl som brukar vara mer aromatiskt och mjukare än vad de i den engelska pale ale-stilen är. Främst beror det på att den amerikanska humlen som används är mer aromatisk och tenderar att vara blommigare än vad engelsk är. Ölstilen uppstod på den amerikanska västkusten redan i början av 1980-talet i samband att hantverksbryggerierna blev allt mer populära. Idag är APA omåttligt populär över hela världen och något av en ”modern klassiker”, där man tagit ett tydligt avstamp i Europas traditioner och byggt vidare med rikliga mängder nytänk och humle från USA.

Vallgatan Pale Ale är ett friskt och välbalanserat öl med markerad beska och tydliga toner av gröna citrusfrukter och fläder.

Ett öl som kan drickas som törstsläckare för livsnjutaren, men som även passar fint till flera grillrätter exempelvis glaserade revbensspjäll, helgrillad fläskfilé med rostade rotsaker eller en rykande het högrevsburgare med extra allt.

Malt: Pilsnermalt, Münchnermalt & Karamellmalt
Humle: Magnum, Citra & Cascade

Nissastrand Session IPA

Ölstil: Session IPA 
ABV: 4,2%

Nissastrand Session IPA är ett öl av en relativt ung ölstil, därför föll det sig naturligt att döpa den efter en av Halmstads nyare stadsdelar.

Session IPA är en ölstil med något lägre alkoholhalt än förlagan IPA, vilket ger en fräsch och relativt lättdrucken ungdomligare nyans än traditionell IPA. Här hittar man mycket fruktighet och friskhet, men ändå viss beska vilket gör stilen till en perfekt sommaröl.

Toner av färsk citrus och en hint av svartpeppar är något av det som ger ölet sin karaktär.

Passar perfekt till salta och syrliga maträtter såsom sommarprimörer med en nyslagen hollandaisesås, klassisk grekisk bondsallad eller en stekt makrill med ljummen potatis och skirat dillsmör.

Malt: Pilsnermalt, Viennamalt & Vetemalt
Humle: Northern Brewer, Tettnanger, Nelson Sauvin, Cascade & Pacific Jade

Söderkaj IPA

Ölstil: India Pale Ale (Oceanien)
ABV: 6,5%

Vilken stadsdel passar inte bättre att få representera öltypen India Pale Ale, eller IPA som man oftast säger, än vårt ansikte mot kontinenten och den sista stadsdelen att se om man seglar från Halmstad till Indien? Självklart är det Söderkaj!

En av alla myter om IPA:n är att den skapades i slutet av 1700-talet för att klara den långa sjöresan till de Engelska kolonierna i Indien. Det är inte riktigt sant. Ölet fanns redan sedan tidigare under namnet ”October Beer” alternativt ”Stock Beer” och var ett öl med, för den tiden, riktigt lång hållbarhet. För att klara av att lagras länge hade det bryggts så att det hade en hög alkoholhalt och rikligt med humle. Det var ett öl som med lätthet höll något år på torra land, vilket gjorde att man insåg att det skulle klara av den långa och påfrestande seglatsen till Indien om det gjordes färskt och istället fick lagras under båtresan dit. Efter hand kom ölet istället att kallas för India Pale ale och det utvecklades sedan vidare bland bryggerierna i staden Burton. Vattnet där var extra hårt, vilket gjorde beskan tydligare, men även att färgen blev ljusare och klarare.

I Söderkaj IPA är det humlen från Oceanien som sätter den tydliga tonen, något som ger en karaktär av tropiska frukter som exempelvis mango och papaya.

Som måltidsdryck gör ölet sig bäst i kombinationen med mat som har hög sälta. Lammracks med ungsrostade rotsaker eller en rimmad oxbringa med stuvad spettskål kan få en guldkant med en vältempererad söderkaj. Även saltbakade betor med en ädelostkräm är en lyckad kombination.

Malt: Pilsnermalt, Münchnermalt & Karamellmalt
Humle: Magnum, Simcoe, Galaxy & Summer

Alet West Coast IPA

Ölstil: India Pale Ale (American)
ABV: 7,1%

Alet är inte bara en stadsdel i Halmstad, utan går även att utläsa som singular bestämd form för substantivet Ale. Därför anser vi att detta är ett utmärkt och väl passande namn för ett öl i en ölstil som gått från att vara en ”beer” till att vara en av det allra främsta ”ale” som finns.

Myter om hur IPA:n uppstod finns det flera olika av men att Indien och den långväga sjöresan dit har spelat en stor roll i historian om IPA är helt sant. Då öl som innehöll humle inte fick marknadsföras som ale utan var tvungna att kallas för beer gick det öl, som senare utvecklades till IPA, ursrungligen under namnet Stock Beer eller October Beer. För att säkerställa tillgången på öl även om det blev missväxt skapades ett alkoholstarkare öl med väldiga mängder humle. Då man insåg att ett öl, vilket hade en väldigt lång hållbarhet på land, troligtvis skulle klara av att skeppas hela vägen till Indien bryggdes det strax före avsegling för att låta sig lagras under båtresan dit. Efter hand kom ölet att istället att kallas för India Pale Ale.

I Alet West Coast IPA är det den amerikanska humlen som sätter tonen och ger en karaktär av citrusfrukter som mandarin och apelsin men även stenfrukt som aprikos. Som vanligt i USA så finns det både East Coast  och West Coast-versioner av det mesta, så även när det kommer IPA. Eftersom vi lever och verkar på västkusten, här i Sverige, så var det en självklarhet att välja West Coast-stilen. Denna stil karaktäriseras generellt sett av en öl med något högre alkohol och mera framträdande beska.

Med sin kraftiga beska passar den bäst, som måltidsdryck, till maträtter med mycket sälta. En kolgrillad hamburgare med smält blåmögelost, pickles och dubbelfriterade pommes frites sitter fint. Likväl som tillsammans med Fish and Chips, serverad med sin klassiska tartarsås. Till och med en bit vällagrad cheddar, där saltkristallerna trängts ut, är perfekta smakkamrat till Alet West Coast IPA.

Malt: Pilsnermalt, Viennamalt & Karamellmalt

Humle: Magnum, Cascade, Chinook och Citra

Slöinge Imperial Kaffe Stout

Ölstil: Imperial Stout
ABV: 7,2%

Slöinge Imperial Kaffe Stout är ett bryggsamarbete mellan Slöinge Kafferosteri och Halmstad Brygghus, något vi låtit skina igenom även på namnet.

Vi låter ett bärtorkat Etiopiskt Heirloom-kaffe (Spontanpollinerat naturkaffe.) förstärka de tydliga kaffetoner som finns i svartmalten så att det blir kaffe2. Kaffet som noga valts ut av vår bryggmästare Daniel och kafferostaren Daniel har varsamt rostats för att lyfta fram den naturliga komplexitet som finns i detta kaffe så att det även kan ge en härligt fruktig ton till ölet.

Imperial stout är en alkoholstark och ofta något kraftigare variant av stout. Stout är en ölstil som utvecklades på brittiska öarna under 1600-talet och stilen kännetecknas av kraftigt rostade toner av exempelvis kaffe, kakao och torkad mörk frukt som märks både i doft och smak. Även den mörkt brunsvarta färgen kommer från den hårt rostade malten.

Begreppet ”Imperial” som prefix för denna typ av stout har sitt ursprung från 1700-talets England, när man började exportera ölet till det ryska imperiet. Kejsarinnan Katarina II av Ryssland – även känd som Katarina den stora – styrde sitt imperium från Sankt Petersburg mitt i Östersjön och det var hon som hade fått smak för stout. För att försäkra sig om att ölet garanterat skulle klara av att transporteras genom kalla nordiska hav från England till Rysslands Östersjöhamnar i enkla oisolerade träfat, såg man till att brygga en alkoholstarkare stout, ofta över 7 %, vilken man även humlade väl.

Vi vågar påstå att detta är det perfekta ölet att servera till diverse desserter och sötsaker bestående av choklad, karamell eller vanilj. Prova gärna att kombinera Slöinge Imperial Kaffe Stout med en bit svensk kladdkaka med hårt vispad vispgrädde eller en crème brûlée med ett knäckigt karamelltäcke. Fungerar även fint med en mörk chokladtryffel eller som svalkande komplement till en hetvägg bestående av en fastlagsbulle/semla badandes i en tallrik varm kardemummamjölk. Går utmärkt att dricka mol allena, men går även att dela i goda vänners lag.

Malt: Pilsnermalt, Karamlellmalt, Havremalt, Svartmalt samt malda kaffebönor
Humle: Magnum & Nelson Sauvin

Tillfälliga – ÖL

Amber Gale

juni-nov 2021

Ölstil: Amber Ale

ABV: 5,8%

Vår prototyp nr 009.

En Amber ale med generösa toner av rostad malt.  En god bärnstensfärgad ale i klassisk brittisk stil brygd med fem olika malttyper.

Malt: Pilsnermalt, Cookiemalt, Ljus karamellmalt, Mörk karamellmalt, Munchnermalt
Humle: Magnum, Fuggles och East Kent Goldings

Sabro Hazy DIPA

juni-nov 2021

Ölstil: DIPA

ABV: 8,5%

Vår prototyp nr 008.

Vår första Hazy DIPA släppte vi sommaren 2021. Humlesorten Sabro gav karaktär till ölen. En smakrik och uppfriskande DIPA med tydliga inslag av mandarin, cocus och tropiska frukter.

Malt: Pilsnermalt, Viennamalt, Vete och Havre
Humle: Mandarina Bavaria, Galaxy och Sabro

Cassis Kettle Sour

juni-okt 2021

Ölstil: Sour Beer

ABV: 4,5%

Vår prototyp nr 007.

Detta är sommaren 2021 års kettle sour. Smaksatt med persika och Svartvinbär. En uppfriskande suröl med en härlig dos svartvinbär.
Vi använder lactobaciller i brygghuset för att sura upp vörten och tillsätter sen frukt vid jäsning för att balansera upp syran.

Malt: Pilsnermalt, Vetemalt
Humle: Mandarina Bavaria, Cascade, Citra
Smaksättning: Persika och Svartvinbär

Grapefruit Session IPA

säljstart maj-juni 2021

Ölstil: Session IPA

ABV: 4,8%

Vår prototyp nr 006.

Detta är en session IPA med lägre alkohol och kryddad med grapefrukt för att verkligen få ut härliga citrustoner i doft och smak. Session-IPA är en idag mycket populär ölstil där man får mycket doft och smakkaraktär från humlen men inte så hög alkoholhalt vilket gör det till en härligt fräsch ölstil inte lika tung som en vanlig IPA. Perfekt för varma vår- och sommardagar.

Malt: Pilsnermalt, Munchnermalt & Karamellmalt
Humle: Magnum, Cascade, Citra

Galgberget NEIPA

säljstart mars 2021

Ölstil: NEIPA
ABV: 6,8%
Bryggvolym: 2000 liter

En öl i vår prototype-serie är helt enkelt precis vad det låter som.

Prototyp 005

När vi på Halmstad Brygghus bestämde oss för att göra vår första New England IPA – Galgberget – valde vi att sätta doft och smak i första rummet och stirrade oss inte blinda på hur det såg ut. Vi ville nämligen ha ett öl att dricka, inte ett öl att titta på. Därför är vår NEIPA något mindre grumlig än vad som är vanligt, vem vet kanske nästa prototyp blir år det häjsiga och grumliga hållet…

Vi valde att använda kornmalt, vetemalt och havremalt. Fem olika sorters humle och självklart vräkte vi i mängder av dessa. Vi använde en jäststam vi visste skulle göra ett gott jobb och vi torrhumlade två gånger.
Det blev precis det öl vi hade hoppats på. Den NEIPA vi själva skulle vilja dricka.

Malt: Pilsnermalt, vete och havre.     
Humle: Casmere, Centennial, El Dorado, Citra och Mosaic

Prototype 003 – Peach Passion Kettle Sour

Lansering sommaren 2020 SLUTSÅLD!

Ölstil: Kettle Sour
ABV: 5,2%
Bryggvolym: 3000 liter

Detta är vår egentliga fjärde prototyp, men av diverse anledningar fick den prototypserie-numret 003…

Ibland vill vi kanske testa några nya smakkombinationer och tar ut svängarna med dem. Eller så kanske vi vill göra vår egen tolkning av en klassisk ölstil som vi verkligen uppskattar och vill lyfta fram.
Produkter i denna exklusive serie kommer endast att finnas i en begränsad upplaga under en begränsad tid. När den är slut så är den slut!

Malt: Pilsner, Vete     
Humle: Magnum, Cascade och Citra
Smaksättning: Persika-, Passionsfruktspuré

Summer Session 2019 Raspberry

Vår tredje Prototyp, lanserades sommaren 2019

Ölstil: Belgisk Wit
ABV: 4,9%

Prototyp 003

Fruktig, något syrlig smak med tydlig karaktär av hallon, inslag av jordgubbar och örter. En öl för lata dagar i hängmattan eller varför inte istället för ett glas rosé till fisk och skaldjur.

Malt: Pilsnermalt & ljus vetemalt

Humle: Magnum & Saaz

Kryddning: Hallon

Prototype 002 – Promenad Porter

SLUTSÅLD!

Ölstil: Porter
ABV: 5,5%
Bryggvolym: 2000 liter

Porter utvecklades i London i början av 1700-talet och var världens första öl som tillverkades i industriell skala. Från början blandade man ungt och gammalt öl för att få fram önskad smak. Senare övergick man till att brygga ett mörkt öl. Stout, som först kallades Stout Porter (stark porter) utvecklades i Dublin på 1770-talet av Arthur Guinness. Dublins typ av vatten med mer salter ledde till en torr variant av öl, ofta med mer rostade aromer och en bittrare beska.

Ordet porter tros komma från de utkörare, eller bärare (porter), av öl som arbetade i 1700-talets London. De brukade skrika ”porter” när de närmade sig pubarna med sin last.

Vår Protoyp 002 – Promenad Porter karaktäriseras av en maltig, rostad smak med inslag av kavring, tobak, russin, apelsinchoklad och kaffe. Serveras gärna som sällskapsdryck eller till kraftiga och mustiga rätter med vilt- eller nötkött.

Malt: Pilsner, Karamell & Carafa     
Humle: Magnum & Hallertau Mittelfruh

Prototype 001 – Blood Orange

SLUTSÅLD

Ölstil: Session IPA

ABV: 4,5%

Vår prototype-serie är helt enkelt precis vad det låter som.
I denna produktserie återfinns prototyper – eller experimentbrygder om man så vill – av öl vi brygger för att vi vill och kan.
Ibland vill vi kanske testa några nya smakkombinationer och tar ut svängarna med dem. Eller så kanske vi vill göra vår egen tolkning av en klassisk ölstil som vi verkligen uppskattar och vill lyfta fram.
Produkter i denna exklusive serie kommer endast att finnas i en begränsad upplaga under en begränsad tid. När den är slut så är den slut!

Först ut är Prototype 001 – Blood Orange. En session IPA med lägre alkohol och kryddad med blodapelsin för att verkligen få ut härliga citrustoner i doft och smak. Session-IPA är en idag mycket populär ölstil där man får mycket doft och smakkaratkär från humlen men inte så hög alkoholhalt vilket gör det till en härligt fräsch ölstil inte lika tung som en vanlig IPA. Perfekt för varma vår- och sommardagar.

Malt: Pilsnermalt, Munchnermalt & Karamellmalt
Humle: Magnum, Cascade, Citra

Säsong – ÖL

Slottets Påsköl

Period: Påsken

Ölstil: Amber Ale
ABV: 5,5%

Att dricka öl i samband med högtider (t.ex. julöl) är något som förekommit i Norden under lång tid. Olav Trygvasson var en norsk kung som levde på 1200-talet och om honom skrivs i de isländska kungasagorna. Han avskaffade offerölen och satte i stället med folkets instämmande högtidsöl vid jul, påsk, och midsommar.

Påsköl som vi känner det idag är snarare en modern företeelse. Någon gång kring förra sekelskiftet började man brygga påskebryg i Danmark. Det skulle dock dröja närmare nittio år innan traditionen kom till Sverige.

Vår påsköl, Slottets påsköl hette tidigare Harplinge Påsköl och är en ljus bärnstensfärgad pale ale med härlig fyllighet och frisk humlebeska.

Malt: Pilsnermalt, Melanoidinmalt, Special B, Svartmalt & Carared

Humle: Magnum, Saaz & Cascade

Mittelfrüh Märzen

Period: September-November

Ölstil: Märzen
ABV: 5,6%

Märzen är ett lageröl som i gamla tider var vintersäsongens sista öl och bryggdes under mars månad. Den bryggdes då extra stark för att hålla till höstens ölfester.

Vår version av skördefestöl som har en något mer framträdande humleprofil än traditionellt med en karaktär som passar ypperligt till sauerkraut, bratwurst und bumpa bumpa. Ölet har humlegivor som uteslutande består av tysk humle.

Malt: Pilsnermalt, Wienermalt, Karamellmalt
Humle: Magnum & Hallertauer Mittelfrüh

Slottets Julöl

Säljstart 2 november 2020

Ölstil: Amber Ale
ABV: 5,9%

I likhet med Halmstad Slott bygger Slottets Julöl på både svenska och danska traditioner. En maltigt komplex kropp men balanserad med en lätt markerad beska passar förträffligt till både det klassiska och moderna julbordet. Maltig smak med inslag av knäckebröd, grapefrukt, sirap och torkad frukt.

Malt: Pilsnermalt, Wienermalt, Vetemalt, Karamellmalt, Havremalt & Svartmalt

Humle: Target, Spalter Select & Cascade

Funky X-Mas 2017

Säljstart november 2017

Ölstil: Strong Ale 
ABV: 6,5%

Funky Xmas är en årgångsserie där vi varje år kommer med nya färger, smaker och dofter. 2017 var första året vi körde Funky X-mas och just denna varian smaksattes med lakritsrot samt apelsinzest. Vi eklagrade även ölen 1 månad med Ek.

Malt: Pilsner, Melaniodin, Special B & Svartmalt

Humle: Magnum, Cascade, Nelson Suvin

Smaksättning: Lakritsrot samt Apelsinzest

Denna julöl var även eklagrad.

Funky X-Mas VINTAGE 2018

Säljstart 1 november 2019

Ölstil: Strong Ale 
ABV: 6,7%

Funky Xmas är en årgångsserie där vi varje år kommer med nya färger, smaker och dofter. 2018 har vi tagit inspiration från den klassiska pepparkaksbaket och kryddar med kanel, ingefära och kryddnejlika. Kryddig smak med liten sötma, inslag av kanel, ingefära, vörtbröd, kardemumma och pomerans. I denna special vintage version har vi låtit mogna i 1 år för att verkligen få skina. OBS! ENDAST 600 FLASKOR I DETTA SLÄPP!

Malt: Pilsner, Munchner, Karamell & Svartmalt

Humle: Magnum & Cascade

Funky X-Mas 2019 Vintage

Säljstart 2 november 2020

Ölstil: Belgisk Dubbel
ABV: 7,7%

Funky Xmas är en årgångsserie där vi varje år kommer med nya färger, smaker och dofter. Årets ölstil är en rödfärgad Belgisk Dubbel men en hint av lakrits. Maltig, nyanserad smak med liten sötma, inslag av fruktkaka, nötter, torkade fikon, ljus sirap och pomerans.

Malt: Red Active Malt samt socker

Humle: Fuggles och Saaz

Lågalkohol – ÖL

Vallgatan 2.8

Period: Året runt

Ölstil: American Pale Ale
ABV: 2,8%

Vallgatan är nog det öl vi på Halmstad Brygghus känner oss allra mest stolta över. Därför är det inte så konstigt att vi gett den namnet efter platsen där allt började; Vallgatan i centrala Halmstad.

American Pale Ale (ibland förkortat APA) är ett överjäst öl som brukar vara mer aromatiskt och mjukare än vad de i den engelska pale ale-stilen är. Främst beror det på att den amerikanska humlen som används är mer aromatisk och tenderar att vara blommigare än vad engelsk är. Ölstilen uppstod på den amerikanska västkusten redan i början av 1980-talet i samband att hantverksbryggerierna blev allt mer populära. Idag är APA omåttligt populär över hela världen och något av en ”modern klassiker”, där man tagit ett tydligt avstamp i Europas traditioner och byggt vidare med rikliga mängder nytänk och humle från USA.

Vallgatan Pale Ale är ett friskt och välbalanserat öl med markerad beska och tydliga toner av gröna citrusfrukter och fläder.

Ett öl som kan drickas som törstsläckare för livsnjutaren, men som även passar fint till flera grillrätter exempelvis glaserade revbensspjäll, helgrillad fläskfilé med rostade rotsaker eller en rykande het högrevsburgare med extra allt.

Detta är en alkoholsvagare variant av vår 5,5% APA

Malt: Pilsnermalt, Münchnermalt & Karamellmalt
Humle: Magnum, Citra & Cascade

Läsk

Soda Pop – Ginger, Grape & Apple

Ingefära, vindruva och äpple.
Period: Året runt

En läsk med bas i äpple och vindruva lätt smaksatt med ingefära. Passar perfekt som  törstsläckare, måltidsdryck eller som drinkmixer.

Påskmust

Period: Påsken

En gammaldags påskmust med de klassiska smakerna brygd från grunden med lite lägre sötma och varsamt kolsyrat.

Slottsmöllan Julmust

Period: November – December

En gammaldags julmust med de klassiska smakerna men med lite lägre sötma och varsamt kolsyrat. Bryggs från grunden på Slottsmöllan.

Standardsortiment

Hallands Golden Lager

Ölstil: Internationell Lager
ABV: 4,5%

Ett öl som tagit sitt namn från alla gyllene kornfält som under sommaren breder ut sig över det Halländska kustlandskapet och böljar i sommarbrisen.

Lageröl i internationell stil är den vanligaste ölstilen i världen och förlagan till dessa heter Dortmunder vilket har, som namnet visar, sitt ursprung i Dortmund i västra Tyskland. Internationell lageröl är lätta och milda i smaken. Beskan är låg, lägre än den traditionella Dortmundern, som hade en tydlig maltighet och beska. Som alla lagerölstilar är öl i internationell lagerstil underjäst – alternativt kalljäst som det även kallas – något som ger ett rent och klart öl. Internationell lager sägs vara den svåraste stilen att brygga, då det inte går att dölja eventuella ”fel” i ölet på grund av dess relativt milda karaktär.

Hallands Golden Lager har en maltig smak med inslag av ljust bröd, honung och citrus. Ölet serveras med fördel till lättare rätter med ljust kött eller vit fisk som huvudråvara; eller som sällskapsdryck när lusten faller på.

Malt: Pilsner & Munchener
Humle: Hallertau Mittelfruh

Bryggmästarn´s Pilsner

Ölstil: Tysk Pilsner 
ABV: 4,7%

Bryggmätarn´s Pilsner är en ljus ekologisk Pilsner i tysk stil som får sin karaktär från Nalson Savin, vilken ger inslag av krusbär i denna klassiska ölstil. Både malt och humle i denna öl är ekologiskt certifierade.

Ölet kan med fördel avnjutas tillsammans med traditionellt tysk mat såsom rinderrouladen, saurbraten eller schweinshaxe. Givetvis passar den även utmärkt till den klassiska svenska husmanskosten såsom rotmos med fläsklägg, raggmunk och fläsk eller kålpudding. Till en stekt torsk med potatisstomp och riven pepparrot kommer den verkligen till sin rätt.
Pilsnern är även självklar till det svenska midsommarbordet, där den avnjuts tillsammans med matjessillen och den dillkokta nypotatisen.

Detta är verkligen ett riktigt allround-öl vilket passar till likaväl fågel eller fisk som mittemellan.

Malt: Ekologisk Pilsnermalt & Karamellmalt
Humle: Ekologisk Nelson Sauvin och Mandarina Bavaria

Tjuvahålan Modern Lager

Ölstil: Modern Lager
ABV: 5,2%

Redan på 1400-talet började man med spritsmuggling med bas i den lilla piratviken Tjuvahålan ute i Tylösand. Ja, det var var verkligen en piratvik och förutom piraterna var det nog bara smugglarna som vågade sig in dit. Till slut tröttnade Tullverket på all ljusskygg verksamhet och etablerade en kustpostering på 1870-talet för att stävja den oönskade verksamheten. Vi på Halmstad Brygghus tröttnar dock aldrig på Tjuvahålan och har därför valt att döpa vår moderna lager efter denna mytomspunna och legendariska plats.

Tjuvahålan Modern Lager är en bärnstensfärgad lageröl smaksatt med tysk, engelsk och amerikansk humle. Detta ger en komplex lageröl med balanserad beska och en lätt av citrus- och tallbarrskaraktär. Ett öl som kan drickas både som törstsläckare efter stranden och som fullvärdig måltidsdryck. Serveras med fördel till diverse grillrätter bestående av kyckling, lax eller skaldjur. Självklart passar denna moderna lager även utmärkt till en moderna klassiker så som hamburgare med rikliga mängder smält ost.

Malt: Pilsnermalt, Munchnermalt, Karamellmalt & Svartmalt
Humle: Magnum, Cascade, Fuggles & Hallertauer Mittelfrüh

Vallgatan Pale Ale

Ölstil: American Pale Ale
ABV: 5,5%

Vallgatan är nog det öl vi på Halmstad Brygghus känner oss allra mest stolta över. Därför är det inte så konstigt att vi gett den namnet efter platsen där allt började; Vallgatan i centrala Halmstad.

American Pale Ale (ibland förkortat APA) är ett överjäst öl som brukar vara mer aromatiskt och mjukare än vad de i den engelska pale ale-stilen är. Främst beror det på att den amerikanska humlen som används är mer aromatisk och tenderar att vara blommigare än vad engelsk är. Ölstilen uppstod på den amerikanska västkusten redan i början av 1980-talet i samband att hantverksbryggerierna blev allt mer populära. Idag är APA omåttligt populär över hela världen och något av en ”modern klassiker”, där man tagit ett tydligt avstamp i Europas traditioner och byggt vidare med rikliga mängder nytänk och humle från USA.

Vallgatan Pale Ale är ett friskt och välbalanserat öl med markerad beska och tydliga toner av gröna citrusfrukter och fläder.

Ett öl som kan drickas som törstsläckare för livsnjutaren, men som även passar fint till flera grillrätter exempelvis glaserade revbensspjäll, helgrillad fläskfilé med rostade rotsaker eller en rykande het högrevsburgare med extra allt.

Malt: Pilsnermalt, Münchnermalt & Karamellmalt
Humle: Magnum, Citra & Cascade

Söderkaj IPA

Ölstil: India Pale Ale (Oceanien)
ABV: 6,5%

Vilken stadsdel passar inte bättre att få representera öltypen India Pale Ale, eller IPA som man oftast säger, än vårt ansikte mot kontinenten och den sista stadsdelen att se om man seglar från Halmstad till Indien? Självklart är det Söderkaj!

En av alla myter om IPA:n är att den skapades i slutet av 1700-talet för att klara den långa sjöresan till de Engelska kolonierna i Indien. Det är inte riktigt sant. Ölet fanns redan sedan tidigare under namnet ”October Beer” alternativt ”Stock Beer” och var ett öl med, för den tiden, riktigt lång hållbarhet. För att klara av att lagras länge hade det bryggts så att det hade en hög alkoholhalt och rikligt med humle. Det var ett öl som med lätthet höll något år på torra land, vilket gjorde att man insåg att det skulle klara av den långa och påfrestande seglatsen till Indien om det gjordes färskt och istället fick lagras under båtresan dit. Efter hand kom ölet istället att kallas för India Pale ale och det utvecklades sedan vidare bland bryggerierna i staden Burton. Vattnet där var extra hårt, vilket gjorde beskan tydligare, men även att färgen blev ljusare och klarare.

I Söderkaj IPA är det humlen från Oceanien som sätter den tydliga tonen, något som ger en karaktär av tropiska frukter som exempelvis mango och papaya.

Som måltidsdryck gör ölet sig bäst i kombinationen med mat som har hög sälta. Lammracks med ungsrostade rotsaker eller en rimmad oxbringa med stuvad spettskål kan få en guldkant med en vältempererad söderkaj. Även saltbakade betor med en ädelostkräm är en lyckad kombination.

Malt: Pilsnermalt, Münchnermalt & Karamellmalt
Humle: Magnum, Simcoe, Galaxy & Summer

Alet West Coast IPA

Ölstil: India Pale Ale (American)
ABV: 7,1%

Alet är inte bara en stadsdel i Halmstad, utan går även att utläsa som singular bestämd form för substantivet Ale. Därför anser vi att detta är ett utmärkt och väl passande namn för ett öl i en ölstil som gått från att vara en ”beer” till att vara en av det allra främsta ”ale” som finns.

Myter om hur IPA:n uppstod finns det flera olika av men att Indien och den långväga sjöresan dit har spelat en stor roll i historian om IPA är helt sant. Då öl som innehöll humle inte fick marknadsföras som ale utan var tvungna att kallas för beer gick det öl, som senare utvecklades till IPA, ursrungligen under namnet Stock Beer eller October Beer. För att säkerställa tillgången på öl även om det blev missväxt skapades ett alkoholstarkare öl med väldiga mängder humle. Då man insåg att ett öl, vilket hade en väldigt lång hållbarhet på land, troligtvis skulle klara av att skeppas hela vägen till Indien bryggdes det strax före avsegling för att låta sig lagras under båtresan dit. Efter hand kom ölet att istället att kallas för India Pale Ale.

I Alet West Coast IPA är det den amerikanska humlen som sätter tonen och ger en karaktär av citrusfrukter som mandarin och apelsin men även stenfrukt som aprikos. Som vanligt i USA så finns det både East Coast  och West Coast-versioner av det mesta, så även när det kommer IPA. Eftersom vi lever och verkar på västkusten, här i Sverige, så var det en självklarhet att välja West Coast-stilen. Denna stil karaktäriseras generellt sett av en öl med något högre alkohol och mera framträdande beska.

Med sin kraftiga beska passar den bäst, som måltidsdryck, till maträtter med mycket sälta. En kolgrillad hamburgare med smält blåmögelost, pickles och dubbelfriterade pommes frites sitter fint. Likväl som tillsammans med Fish and Chips, serverad med sin klassiska tartarsås. Till och med en bit vällagrad cheddar, där saltkristallerna trängts ut, är perfekta smakkamrat till Alet West Coast IPA.

Malt: Pilsnermalt, Viennamalt & Karamellmalt

Humle: Magnum, Cascade, Chinook och Citra

Slöinge Imperial Kaffe Stout

Ölstil: Imperial Stout
ABV: 7,2%

Slöinge Imperial Kaffe Stout är ett bryggsamarbete mellan Slöinge Kafferosteri och Halmstad Brygghus, något vi låtit skina igenom även på namnet.

Vi låter ett bärtorkat Etiopiskt Heirloom-kaffe (Spontanpollinerat naturkaffe.) förstärka de tydliga kaffetoner som finns i svartmalten så att det blir kaffe2. Kaffet som noga valts ut av vår bryggmästare Daniel och kafferostaren Daniel har varsamt rostats för att lyfta fram den naturliga komplexitet som finns i detta kaffe så att det även kan ge en härligt fruktig ton till ölet.

Imperial stout är en alkoholstark och ofta något kraftigare variant av stout. Stout är en ölstil som utvecklades på brittiska öarna under 1600-talet och stilen kännetecknas av kraftigt rostade toner av exempelvis kaffe, kakao och torkad mörk frukt som märks både i doft och smak. Även den mörkt brunsvarta färgen kommer från den hårt rostade malten.

Begreppet ”Imperial” som prefix för denna typ av stout har sitt ursprung från 1700-talets England, när man började exportera ölet till det ryska imperiet. Kejsarinnan Katarina II av Ryssland – även känd som Katarina den stora – styrde sitt imperium från Sankt Petersburg mitt i Östersjön och det var hon som hade fått smak för stout. För att försäkra sig om att ölet garanterat skulle klara av att transporteras genom kalla nordiska hav från England till Rysslands Östersjöhamnar i enkla oisolerade träfat, såg man till att brygga en alkoholstarkare stout, ofta över 7 %, vilken man även humlade väl.

Vi vågar påstå att detta är det perfekta ölet att servera till diverse desserter och sötsaker bestående av choklad, karamell eller vanilj. Prova gärna att kombinera Slöinge Imperial Kaffe Stout med en bit svensk kladdkaka med hårt vispad vispgrädde eller en crème brûlée med ett knäckigt karamelltäcke. Fungerar även fint med en mörk chokladtryffel eller som svalkande komplement till en hetvägg bestående av en fastlagsbulle/semla badandes i en tallrik varm kardemummamjölk. Går utmärkt att dricka mol allena, men går även att dela i goda vänners lag.

Malt: Pilsnermalt, Karamlellmalt, Havremalt, Svartmalt samt malda kaffebönor
Humle: Magnum & Nelson Sauvin

Nissastrand Session IPA

Ölstil: Session IPA 
ABV: 4,2%

Nissastrand Session IPA är ett öl av en relativt ung ölstil, därför föll det sig naturligt att döpa den efter en av Halmstads nyare stadsdelar.

Session IPA är en ölstil med något lägre alkoholhalt än förlagan IPA, vilket ger en fräsch och relativt lättdrucken ungdomligare nyans än traditionell IPA. Här hittar man mycket fruktighet och friskhet, men ändå viss beska vilket gör stilen till en perfekt sommaröl.

Toner av färsk citrus och en hint av svartpeppar är något av det som ger ölet sin karaktär.

Passar perfekt till salta och syrliga maträtter såsom sommarprimörer med en nyslagen hollandaisesås, klassisk grekisk bondsallad eller en stekt makrill med ljummen potatis och skirat dillsmör.

Malt: Pilsnermalt, Viennamalt & Vetemalt
Humle: Northern Brewer, Tettnanger, Nelson Sauvin, Cascade & Pacific Jade

Tillfälliga Öl:

Amber Gale

juni-nov 2021

Ölstil: Amber Ale

ABV: 5,8%

Vår prototyp nr 009.

En Amber ale med generösa toner av rostad malt.  En god bärnstensfärgad ale i klassisk brittisk stil brygd med fem olika malttyper.

Malt: Pilsnermalt, Cookiemalt, Ljus karamellmalt, Mörk karamellmalt, Munchnermalt
Humle: Magnum, Fuggles och East Kent Goldings

Tillfälliga Öl:

Sabro Hazy DIPA

juni-nov 2021

Ölstil: DIPA

ABV: 8,5%

Vår prototyp nr 008.

Vår första Hazy DIPA släppte vi sommaren 2021. Humlesorten Sabro gav karaktär till ölen. En smakrik och uppfriskande DIPA med tydliga inslag av mandarin, cocus och tropiska frukter.

Malt: Pilsnermalt, Viennamalt, Vete och Havre
Humle: Mandarina Bavaria, Galaxy och Sabro

Tillfälliga Öl:

Cassis Kettle Sour

juni-okt 2021

Ölstil: Sour Beer

ABV: 4,5%

Vår prototyp nr 007.

Detta är sommaren 2021 års kettle sour. Smaksatt med persika och Svartvinbär. En uppfriskande suröl med en härlig dos svartvinbär.
Vi använder lactobaciller i brygghuset för att sura upp vörten och tillsätter sen frukt vid jäsning för att balansera upp syran.

Malt: Pilsnermalt, Vetemalt
Humle: Mandarina Bavaria, Cascade, Citra
Smaksättning: Persika och Svartvinbär

Tillfälliga Öl:

Grapefruit Session IPA

säljstart maj-juni 2021

Ölstil: Session IPA

ABV: 4,8%

Vår prototyp nr 006.

Detta är en session IPA med lägre alkohol och kryddad med grapefrukt för att verkligen få ut härliga citrustoner i doft och smak. Session-IPA är en idag mycket populär ölstil där man får mycket doft och smakkaraktär från humlen men inte så hög alkoholhalt vilket gör det till en härligt fräsch ölstil inte lika tung som en vanlig IPA. Perfekt för varma vår- och sommardagar.

Malt: Pilsnermalt, Munchnermalt & Karamellmalt
Humle: Magnum, Cascade, Citra

Galgberget NEIPA

säljstart mars 2021

Ölstil: NEIPA
ABV: 6,8%
Bryggvolym: 2000 liter

En öl i vår prototype-serie är helt enkelt precis vad det låter som.

Prototyp 005

I denna produktserie återfinns prototyper – eller experimentbrygder om man så vill – av öl vi brygger för att vi vill och kan.
Ibland vill vi kanske testa några nya smakkombinationer och tar ut svängarna med dem. Eller så kanske vi vill göra vår egen tolkning av en klassisk ölstil som vi verkligen uppskattar och vill lyfta fram.
Produkter i denna exklusive serie kommer endast att finnas i en begränsad upplaga under en begränsad tid. När den är slut så är den slut!

När vi på Halmstad Brygghus bestämde oss för att göra vår första New England IPA – Galgberget – valde vi att sätta doft och smak i första rummet och stirrade oss inte blinda på hur det såg ut. Vi ville nämligen ha ett öl att dricka, inte ett öl att titta på. Därför är vår NEIPA något mindre grumlig än vad som är vanligt, vem vet kanske nästa prototyp blir år det häjsiga och grumliga hållet…

Vi valde att använda kornmalt, vetemalt och havremalt. Fem olika sorters humle och självklart vräkte vi i mängder av dessa. Vi använde en jäststam vi visste skulle göra ett gott jobb och vi torrhumlade två gånger.
Det blev precis det öl vi hade hoppats på. Den NEIPA vi själva skulle vilja dricka.

Malt: Pilsnermalt, vete och havre.     
Humle: Casmere, Centennial, El Dorado, Citra och Mosaic

Prototype 003 – Peach Passion Kettle Sour

Lansering sommaren 2020

Ölstil: Kettle Sour
ABV: 5,2%
Bryggvolym: 3000 liter

Vår prototype-serie är helt enkelt precis vad det låter som.
I denna produktserie återfinns prototyper – eller experimentbrygder om man så vill – av öl vi brygger för att vi vill och kan.

Detta är vår egentliga fjärde prototyp, men av diverse anledningar fick den prototypserie-numret 003…

Ibland vill vi kanske testa några nya smakkombinationer och tar ut svängarna med dem. Eller så kanske vi vill göra vår egen tolkning av en klassisk ölstil som vi verkligen uppskattar och vill lyfta fram.
Produkter i denna exklusive serie kommer endast att finnas i en begränsad upplaga under en begränsad tid. När den är slut så är den slut!

Malt: Pilsner, Vete     
Humle: Magnum, Cascade och Citra
Smaksättning: Persika-, Passionsfruktspuré

Summer Session 2019 Raspberry

SLUTSÅLD!

Ölstil: Belgisk Wit
ABV: 4,9%

Prototyp 003

Fruktig, något syrlig smak med tydlig karaktär av hallon, inslag av jordgubbar och örter. En öl för lata dagar i hängmattan eller varför inte istället för ett glas rosé till fisk och skaldjur.

Malt: Pilsnermalt & ljus vetemalt

Humle: Magnum & Saaz

Kryddning: Hallon

Prototype 002 – Promenad Porter

SLUTSÅLD

Ölstil: Porter
ABV: 5,5%
Bryggvolym: 2000 liter

Vår prototype-serie är helt enkelt precis vad det låter som.
I denna produktserie återfinns prototyper – eller experimentbrygder om man så vill – av öl vi brygger för att vi vill och kan.
Ibland vill vi kanske testa några nya smakkombinationer och tar ut svängarna med dem. Eller så kanske vi vill göra vår egen tolkning av en klassisk ölstil som vi verkligen uppskattar och vill lyfta fram.
Produkter i denna exklusive serie kommer endast att finnas i en begränsad upplaga under en begränsad tid. När den är slut så är den slut!

Porter utvecklades i London i början av 1700-talet och var världens första öl som tillverkades i industriell skala. Från början blandade man ungt och gammalt öl för att få fram önskad smak. Senare övergick man till att brygga ett mörkt öl. Stout, som först kallades Stout Porter (stark porter) utvecklades i Dublin på 1770-talet av Arthur Guinness. Dublins typ av vatten med mer salter ledde till en torr variant av öl, ofta med mer rostade aromer och en bittrare beska.

Ordet porter tros komma från de utkörare, eller bärare (porter), av öl som arbetade i 1700-talets London. De brukade skrika ”porter” när de närmade sig pubarna med sin last.

Vår Protoyp 002 – Promenad Porter karaktäriseras av en maltig, rostad smak med inslag av kavring, tobak, russin, apelsinchoklad och kaffe. Serveras gärna som sällskapsdryck eller till kraftiga och mustiga rätter med vilt- eller nötkött.

Malt: Pilsner, Karamell & Carafa     
Humle: Magnum & Hallertau Mittelfruh

Prototype 001 – Blood Orange

SLUTSÅLD

Ölstil: Session IPA

ABV: 4,5%

Vår prototype-serie är helt enkelt precis vad det låter som.
I denna produktserie återfinns prototyper – eller experimentbrygder om man så vill – av öl vi brygger för att vi vill och kan.
Ibland vill vi kanske testa några nya smakkombinationer och tar ut svängarna med dem. Eller så kanske vi vill göra vår egen tolkning av en klassisk ölstil som vi verkligen uppskattar och vill lyfta fram.
Produkter i denna exklusive serie kommer endast att finnas i en begränsad upplaga under en begränsad tid. När den är slut så är den slut!

Först ut var Prototype 001 – Blood Orange.
En session IPA med lägre alkohol och kryddad med blodapelsin för att verkligen få ut härliga citrustoner i doft och smak. Session-IPA är en idag mycket populär ölstil där man får mycket doft och smakkarakär från humlen men inte så hög alkoholhalt vilket gör det till en härligt fräsch ölstil inte lika tung som en vanlig IPA. Perfekt för varma vår och sommardagar.

Malt: Pilsnermalt, Munchnermalt & Karamellmalt
Humle: Magnum, Cascade, Citra
Smaksättning: Blodapelsin

Säsongsöl:

Slottets Påsköl

Period: Påsken

Ölstil: Amber Ale
ABV: 5,5%

Att dricka öl i samband med högtider (t.ex. julöl) är något som förekommit i Norden under lång tid. Olav Trygvasson var en norsk kung som levde på 1200-talet och om honom skrivs i de isländska kungasagorna. Han avskaffade offerölen och satte i stället med folkets instämmande högtidsöl vid jul, påsk, och midsommar.

Påsköl som vi känner det idag är snarare en modern företeelse. Någon gång kring förra sekelskiftet började man brygga påskebryg i Danmark. Det skulle dock dröja närmare nittio år innan traditionen kom till Sverige.

Slottets påsköl hette tidigare Harplinge Påsköl och är en ljus bärnstensfärgad pale ale med härlig fyllighet och frisk humlebeska.

Malt: Pilsnermalt, Melanoidinmalt, Special B, Svartmalt & Carared

Humle: Magnum, Saaz & Cascade

Mittelfrüh Märzen

Period: September-December

Ölstil: Märzen
ABV: 5,6%

Märzen är ett lageröl som i gamla tider var vintersäsongens sista öl och bryggdes under mars månad. Den bryggdes då extra stark för att hålla till höstens ölfester.

Vår version av skördefestöl som har en något mer framträdande humleprofil än traditionellt med en karaktär som passar ypperligt till sauerkraut, bratwurst und bumpa bumpa. Ölet har humlegivor som uteslutande består av tysk humle.

Malt: Pilsnermalt, Wienermalt, Karamellmalt
Humle: Magnum & Hallertauer Mittelfrüh

Slottets Julöl

Säljstart 3 november 2021

Ölstil: Amber Ale
ABV: 5,9%

Att dricka öl i samband med högtider (t.ex. julöl) är något som förekommit i Norden under lång tid. Olav Trygvasson var en norsk kung som levde på 1200-talet och om honom skrivs i de isländska kungasagorna. Han avskaffade offerölen och satte i stället med folkets instämmande högtidsöl vid jul, påsk, och midsommar.

Uttrycket ”dricka jul” visar att drickandet av öl var starkt förknippat med julfirandet långt innan kristendomen kom till Sverige. Men även efter kristendomens intåg fortsatte ölen att vara ett viktigt inslag. Särskilt två dagar var förknippade med ölbryggande och öldrickandet – dels Annadagen (9 december) då julölet skulle börja bryggas eller vara färdigbryggt (det finns olika traditioner om det) och dels Tomasdagen (21 december) då det var tillåtet att provsmaka julölet.

I likhet med Halmstad Slott bygger Slottets Julöl på både svenska och danska traditioner. En maltigt komplex kropp men balanserad med en lätt markerad beska passar förträffligt till både det klassiska och moderna julbordet. Maltig smak med inslag av knäckebröd, grapefrukt, sirap och torkad frukt.

Malt: Pilsnermalt, Wienermalt, Vetemalt, Karamellmalt, Havremalt & Svartmalt

Humle: Target, Spalter Select & Cascade

Funky X-Mas brew 2019

Säljperiod 2019 – 2020

Ölstil: Belgisk Dubbel
ABV: 7,7%

Funky Xmas är en årgångsserie där vi varje år kommer med nya färger, smaker och dofter. Årets ölstil är en rödfärgad Belgisk Dubbel men en hint av lakrits. Maltig, nyanserad smak med liten sötma, inslag av fruktkaka, nötter, torkade fikon, ljus sirap och pomerans.

Malt: Red Active Malt samt råsocker

Humle: Fuggles och Saaz

Funky X-Mas brew 2018

SLUTSÅLD!

Ölstil: Strong Ale 
ABV: 6,7%

Funky Xmas är en årgångsserie där vi varje år kommer med nya färger, smaker och dofter. 2018 har vi tagit inspiration från den klassiska pepparkaksbaket och kryddar med kanel, ingefära och kryddnejlika. Kryddig smak med liten sötma, inslag av kanel, ingefära, vörtbröd, kardemumma och pomerans. I denna special vintage version har vi låtit mogna i 1 år för att verkligen få skina.

Malt: Pilsner, Munchner, Karamell & Svartmalt

Humle: Magnum & Cascade

Funky X-Mas brew 2017

SLUTSÅLD!

Ölstil: Strong Ale 
ABV: 6,5%

Funky Xmas är en årgångsserie där vi varje år kommer med nya färger, smaker och dofter. 2017 var första året vi körde Funky X-mas och just denna varian smaksattes med lakritsrot samt apelsinzest. Vi eklagrade även ölen 1 månad med Ek.

Malt: Pilsner, Melaniodin, Special B & Svartmalt

Humle: Magnum, Cascade, Nelson Suvin

Smaksättning: Lakritsrot samt Apelsinzest

Denna julöl var även eklagrad.

Lågalkohol – Öl:

Vallgatan 2.8

Period: Året runt

Ölstil: American Pale Ale
ABV: 2,8%

Vallgatan är nog det öl vi på Halmstad Brygghus känner oss allra mest stolta över. Därför är det inte så konstigt att vi gett den namnet efter platsen där allt började; Vallgatan i centrala Halmstad.

American Pale Ale (ibland förkortat APA) är ett överjäst öl som brukar vara mer aromatiskt och mjukare än vad de i den engelska pale ale-stilen är. Främst beror det på att den amerikanska humlen som används är mer aromatisk och tenderar att vara blommigare än vad engelsk är. Ölstilen uppstod på den amerikanska västkusten redan i början av 1980-talet i samband att hantverksbryggerierna blev allt mer populära. Idag är APA omåttligt populär över hela världen och något av en ”modern klassiker”, där man tagit ett tydligt avstamp i Europas traditioner och byggt vidare med rikliga mängder nytänk och humle från USA.

Vallgatan Pale Ale är ett friskt och välbalanserat öl med markerad beska och tydliga toner av gröna citrusfrukter och fläder.

Ett öl som kan drickas som törstsläckare för livsnjutaren, men som även passar fint till flera grillrätter exempelvis glaserade revbensspjäll, helgrillad fläskfilé med rostade rotsaker eller en rykande het högrevsburgare med extra allt.

Detta är en alkoholsvagare variant av vår 5,5% APA

Malt: Pilsnermalt, Münchnermalt & Karamellmalt
Humle: Magnum, Citra & Cascade

Läsk:

Soda Pop – Ginger, Grape & Apple

Period: Året runt

En läsk med bas i äpple och vindruva lätt smaksatt med ingefära. Passar perfekt som  törstsläckare, måltidsdryck eller som drinkmixer.

Påskmust

Period: Påsken

En traditionell påskmust med de klassiska smakerna brygd från grunden med lite lägre sötma och varsamt kolsyrat.

Slottsmöllan Julmust

Period: November – December

En gammaldags julmust med de klassiska smakerna men med lite lägre sötma och varsamt kolsyrat. Bryggs från grunden på Slottsmöllan.